fysiotherapie en ergotherapie

Als u dementerend bent of als mantelzorger voor een dementerend familielid zorgt, bent u bij ons aan het juiste adres voor ondersteuning door een fysiotherapeut of ergotherapeut. Wij staan u graag bij in het lastige proces van achteruitgang om de uitdagingen te blijven zoeken en “eruit te halen wat erin zit”.
Vragen waar wij in onze dagelijkse praktijk mee te maken hebben;
-Mijn partner is zo initiatiefloos door de dementie. Hoe kunnen we blijven bewegen?
Hoe kunnen we ons huis aanpassen om vallen te voorkomen?
We willen ons zelf zolang mogelijk blijven redden thuis. Hoe doen we dat?
Hoe vraag ik hulpmiddelen aan en hoe ga ik ermee om?
Ik wil graag ondanks de dementie toch blijven koken.
Welke hulpmiddelen kunnen mij ondersteunen en hoe leer ik deze goed te gebruiken?


Beter Thuis denkt graag mee over
– de hulpvragen die u heeft op het gebied rond zelfredzaamheid
– over het zoeken naar balans tussen “belasting en belastbaarheid”.
– over hulpmiddelen en praktische adviezen die ze zorgen van alle dag kunnen verlichten

Een bedbeugel kan ondersteunen bij het omrollen in bed en houvast geven bij het gaan staan.

Bewegen is goed voor mensen met dementie. Voldoende bewegen is belangrijk, vooral als je dementie hebt. Uit onderzoek blijkt dat bewegen helpt om geestelijke achteruitgang te vertragen. Zo verbeter je met bewegen het denkvermogen, wordt onrust verminderd en het zorgt voor betere doorbloeding. Veel ouderen met dementie bewegen te weinig. Wij stimuleren en denken mee hoe u samen veilig kunt blijven bewegen. Dat kan zijn in het verkeer (veilig fietsen of scootmobiel rijden) of lopen met een goed hulpmiddel. Soms kunnen wat aanpassingen in huis, zoals een muur- of trap beugel of drempelhulp veilig bewegen mogelijk maken.
Ook in een laat stadium, als een persoon met dementie meer moeite krijgt met bewegen, zijn er veel zinvolle adviezen te geven en tips rond zorg. Het behouden ven veilige transfers van een bed naar een (rol)stoel met bijvoorbeeld een stalift, of voorzieningen om decubitus te voorkomen.

Graag willen wij met u meedenken om Beter Thuis te kunnen zijn en om de dementie het hoofd te bieden.

Op de website voor mantelzorg en zelfzorg http://www.samenbeterthuis.nl kunt u veel informatie en videoinstructies vinden over zorg en veilig blijven bewegen.
Op YouTube is relevante informatie verzameld via deze link: informatieve filmpjes over dementie.

Zorgen voor….
In de tuin met plezier bewegen

(Geriatrie) fysiotherapie voor ouderen

Een geriatriefysiotherapeut is gespecialiseerd in de ouderenzorg. Zij adviseren en begeleiden gezinsleden en eventuele mantelzorgers. Zij informeren bijvoorbeeld over het ziektebeeld, de vooruitzichten, de behandeling, dagelijkse handelingen en hulpmiddelen. De patiënten doen vooral oefentherapie, gericht op het herwinnen van en omgaan met verlies van mobiliteit en zelfstandigheid. Wij proberen bewegen leuk en zinvol te maken.

Ergotherapie Beter Thuis en het EDOMAH programma ouderen met dementie en hun mantelzorgers aan huis

Onze ergotherapeuten kunnen werken met het EDOMAH programma. Dit staat voor Ergotherapie bij de Ouderen met Dementie en hun Mantelzorgers Aan Huis. Deze Evidence based ergotherapierichtlijn voor diagnostiek en behandeling van ouderen met dementie is ontwikkeld op de afdeling ergotherapie van het Radboud Universitair Medisch Centrum te Nijmegen.

Uniek aan het EDOMAH programma is dat de vragen/behoeften van zowel de oudere met dementie als die van de mantelzorger centraal staan.
De oudere met dementie, de mantelzorger en de ergotherapeut gaan een samenwerkingsverband aan met als doel de oudere met dementie zolang mogelijk in staat te stellen betekenisvolle activiteiten naar tevredenheid uit te voeren. Regie, plezier en voldoening van de oudere met dementie bij zijn activiteiten staan voorop. Dit wordt bereikt door aan te sluiten bij de mogelijkheden van de oudere met dementie en deze te vergroten en de mantelzorger te versterken in diens rol.
De ergotherapeut geeft toegespitste informatie over het ziektebeeld en de gevolgen daarvan op het gedrag van de oudere. De ergotherapeut en mantelzorger zoeken samen naar alternatieven, oplossingen en een nieuwe balans.

Naast dit programma geven de ergotherapeuten adviezen over woningaanpassingen en hulpmiddelen en tips om samen- en zelfredzaam te blijven om zo de eigen regie te kunnen behouden.

Kortom; er is specifieke kennis, netwerk en ervaring nodig om mensen met dementie optimaal te kunnen behandelen. Onze praktijk biedt dit u en heeft contracten met alle zorgverzekeraars. Wilt u hier meer informatie? Neem dan contact op met onze praktijk 0412-632169 of via mail info@beter-thuis.nl

191, 60, 260, 1, 1, 476