Workshops Beter Thuis: Samen Zorgen

Een belangrijke oorzaak voor ziekteverzuim in de zorg is de fysieke overbelasting. De kans dat een mantelzorger die zorg moet leveren fysiek overbelast raakt is vele malen groter. Een mantelzorger heeft meer risico hierop omdat veel mantelzorgers al door vele taken overbelast zijn en minder rust kunnen nemen en omdat er vaak rond de klok aanspraak op ze wordt gedaan. Daarnaast heeft mantelzorg geen kennis van de juiste verplaatsingstechnieken en  van het op de juiste wijze verzorgen en geen kennis van de noodzakelijke hulpmiddelen en hoe hiermee om te gaan. Om lichamelijke klachten bij mantelzorg te voorkomen is het dus van belang dat een mantelzorger de kans moet kunnen krijgen om kennis rond zorg op te doen. Door toename van kennis en zelfvertrouwen zal de draagkracht van de mantelzorger (zowel fysiek als psychisch) en zorgvrager toenemen, waardoor ze het langer samen in de thuissituatie kunnen volhouden. Daarom heeft Beter Thuis fysiotherapie & ergotherapie het initiatief genomen om workshops ” Beter Thuis: Samen Zorgen”  te organiseren voor mantelzorgers en zorgvragers waarin praktische scholing en advies wordt gegeven over zorgvragen. Hieronder kunt u zien welke workshops er zijn en kun en staat uitgelegd hoe u zich kunt aanmelden als u interesse hebt.

Workshop verplaatsen in huis

In deze workshop gaan we leren hoe u iemand het beste kunt begeleiden met het opstaan uit een stoel en met het lopen. Hoe zorgt u ervoor dat u uw rug niet overbelast, hoe zorgt u voor veilig lopen, hoe loopt u  de trap op bij minder kracht? Welke loophulpmiddelen zijn er? Hoe gebruikt u deze, hoe gaat u er veilig mee om en hoe stelt u ze af. Verder zullen we kijken met welke stoelen men zichzelf in huis kan verplaatsen als het lopen moeilijk wordt (bv rolstoel, trippelrolstoel) en hoe dit het beste kan. We zullen oefenen met kleine transferhulpmiddelen als een transferplank/transferriem e.d.

Workshop verplaatsen op en rond het bed

In deze workshop gaan we oefenen hoe u iemand die weinig kracht heeft het beste kunt draaien in bed (van de rug naar de zij) of zijwaarts- of omhoog kunt verplaatsen op bed. We maken gebruik van diverse hulpmiddelen zoals een glijlaken en papegaai. We gaan oefenen hoe iemand tot zit kan  komen op de rand van het bed, en van het bed in de stoel geholpen kan worden. We zullen oefenen met een draaischijf en een “turner”.

Workshop verplaatsen op en rond het bed met liften

Dit is een vervolg op de vorige workshop. Dit keer zullen we gaan oefenen met sta en til-liften. We zullen kennis maken met diverse transferliften om een patiënt uit bed te helpen als hij niet meer op eigen kracht kan staan. Verder zullen we leren hoe u iemand van de grond omhoog kunt helpen.

Workshop hulpmiddelen en woningaanpassingen

In deze workshop zullen we u meenemen bij het verplaatsen door het huis en kijken welke oplossingen mogelijk zijn als dat moeilijker wordt. We bekijken aan de hand van de routes die we in huis afleggen naar mogelijk aanpassingen als het moeilijker wordt om jezelf lopend te verplaatsen. We kijken naar aanpassingen voor  bv de slaapkamer, de badkamer, de trap, toilet en keuken, huiskamer en naar de tuin of schuur. We gaan ook in op de mogelijke vergoedingen van deze aanpassingen.

Workshop jezelf verplaatsen buitenshuis/vervoer

In deze workshop gaan we in op diverse vervoershulpmiddelen als je niet meer zelfstandig kunt lopen. We beginnen met de mogelijkheden om zo lang mogelijk verantwoord actief te kunnen blijven fietsen.  Als dit niet meer mogelijk is bekijken we alternatieven als een scootmobiel of rolstoelen. Hoe zit het met het autorijden met een beperking, hoe werkt dat met de taxihopper en Valys? Hoe zit het met mogelijke vergoedingen en aanvragen?

Verzorgen op bed hoe doe je dat?

In deze workshop wordt door de thuiszorg uitgelegd wat er allemaal komt kijken bij het verzorgen van iemand op bed. Er wordt ingegaan op problemen rond incontinentie en materialen die hiervoor op de markt zijn, maar ook hoe kun je iemand goed wassen en afdrogen als iemand bedlegerig is. Hoe voorkom je dat iemand gaat doorliggen? Verder is er ruimte voor vragen vanuit de eigen zorgsituatie.

Locatie: Beter Thuis in D’n Iemhof, Sterrebos 35 in Oss
Kosten: € 10,00 per workshop.

Meldt u zich aan voor één of meerdere van deze leerzame workshops?

Vul het contactformulier op deze website in of neem telefonisch contact op met onze praktijk 0412-632169